length model år bas cabins persons toilets price

  Segelbåtuthyrning på Eoliska öarna: Resplaner

De sju öarna i den Eoliska skärgården bildar en stor Y, i vars centrum är Lipari. Färjor anländer hit från fastlandet, och de två småbåtshamnarna säkerställer ett stort urval av eller. Lipari är den största ön (cirka 10 tusen invånare), med det homonyma stadskärnan, Acquacalda, Canneto och Quattropani. Huvudstaden är en livlig stad som låter dig upptäcka färgerna, ljuden och dofterna på det verkliga Sicilien så snart du anländer: domineras av slottet med sin antika hjälm, staden sträcker sig upp till den pittoreska antika hamnen (Marina Corta, du kan inte moor) full av barer, restauranger, glassbarer där du omedelbart kan prova den läckra graniten. De två småbåtshamnarna för vår båt är Marina Lunga och Pignataro, något norr om centrum. Ön har en mycket stenig aspekt, liksom de andra, eftersom de är av vulkaniskt ursprung. Söder om ön stiger den berömda Faraglioni i Lipari: dockning är inte lätt, men det är värt att spendera en halv dag där, kanske fortsätta mot den lilla bukten Valle Muria. På sidan av Lipari centrum, i norr om ön, är bukten Porticello. Otillåtet ställe att förankra på ca 5-10m, framför ett spektakulärt nu nedlagd pimpstenbrott. Bearbetningsresterna har förvandlat den till en ljusvit kust, som står i kontrast till de olika nyanserna av turkos från havet och himmelens blå.
Och nu, efter avkoppling, med båt: nordöstra vägen för att nå den exklusiva Panarea. Det är den minsta ön och med åren har det blivit ett litet paradis för VIP: naturen av medelhavsskrubb, hibiskus och bougainvillea döljer villor som är arkitektoniska juveler, av vit kalk och värdefulla material. Staden heter San Pietro, du kan förtöja vid de två bojfälten med en taxibåtstjänst. Glamour är hemma här, tar en drink på terrasserna eller bara promenerar i den vackra bukten. Om du vill ha mindre världsliga platser på holmen finns det två drömvikar, Cala Zimmari och Cala Junco där du kan förankra och njuta av det sublima landskapet. Ett system av stenar och holmar precis framför San Pietro gör det till en unik plats: Le Guglie, Bottaro, Lisca Bianca och Lisca Nera dyker upp skarpa och steniga från vattnet, upp till Basiluzzo. På denna ogästvänliga holm sköt Michelangelo Antonioni den första delen av filmen L'Avventura 1960, där en turist försvinner, nästan sväljs av otillgänglig natur.
Vi reser, seglar vikas ut, mot Stromboli, en annan pärla i vår nautiska färdväg. Det är ön på nordöstra kanten, drygt 20 mil från Lipari. Det känns igen från det stora avståndet eftersom det är inget annat än en kompakt vulkan på nästan tusen meter som dyker upp ur vattnet. Dess aktivitet är synlig ju närmare vi kommer, fumaroles, lapilli och magma. La Sciara del Fuoco: den glödande magma flyter nerför en stor dal och observationen från havet på natten är en ovärderlig upplevelse. På ön finns det inga småbåtshamnar, utan bara möjligheten att förankra, med ganska djupa vatten. Det bästa är utanför Fico Grande, med utsikt över byarna San Vincenzo och San Bartolo. Uppstigningen till Stromboli-mynningen (med en officiell guide) är ganska krävande (3 timmars promenad med en höjdskillnad på cirka 900 m), men utsikten från åsen och känslan av utbrottet kommer att återbetala alla ansträngningar. Vulkanen har varit ständigt aktiv i 200 år och beroende på period kan den ha utbrott var 5-20 minut. Bullret, jordens skakning, sedan explosionen och lapillierna, alla synliga från ett säkert avstånd men tillräckligt för att excitera, hänvisar till de mest arkana och majestätiska naturfenomenen. Även om du inte klättrar till toppen är det lika spektakulärt att navigera kring Stromboli för att observera aktiviteten från alla perspektiv. Det finns också möjlighet att förankra i Ginostra för att besöka denna avlägsna by med dess karakteristiska vita hus.
Avgår med båt är det dags för en lång navigering att återvända till centrum av skärgården. Salina är destinationen: ön har sina egna färskvattenkällor som har möjliggjort utvecklingen av en frodig vegetation. I sluttningarna av den inaktiva vulkanen finns vinstockar som producerar Malvasia, ett utmärkt lokalt passitovin. Salina har en välutrustad turistdocka där man kan förtöja båten eller katamaran vid behov. den pittoreska byn Santa Marina välkomnar besökaren med en gata tillägnad den stora Massimo Troisi. Flera scener av hans senaste mästerverk Il postino spelades in på denna ö. Om du seglar runt ön kommer du att upptäcka andra juveler: Linguabukten med fiskebyn, Rinella med en liten strand och på andra sidan Santa Marina möter vi Pollara. Denna amfiteaterliknande vik bildas av en utdöd vulkan; erosionerna har skapat staplarna och grottans hål, en båge i klippan. Du kan ankra i närheten för att njuta av detta hörn av marinparadiset.
Följande öar ligger västerut: Filicudi och Alicudi. Medan den andra kräver lång navigering och landningarna är begränsade, är den första otillåtlig. Det är en liten ö, långt ifrån stor turism, där i de två byarna, Pecorini och Filicudi Porto, kan du andas en avlägsen och autentisk atmosfär. Huvudcentret har en bar, restaurang och en bankomat. Profilen för röda och bruna stenar är vild, vilket skapar scenarier av ojämförlig skönhet. Den kan förankras i bukten nära hamnen eller vid bojfältet, i de två byarna eller i källan till Pecorini, en av de mest förtrollande platserna i hela skärgården.
Det är dags att återvända till basen med vår segelbåt; vi har tid för det sista besöket i Vulcano, den sydligaste ön. Som namnet antyder består den av en vulkan (som Stromboli fortfarande i aktivitet). En gång i Porto di Levante (bojar eller bryggor) går vi ner för en trevlig promenad i det livliga centrumet, fullt av barer och restauranger: nära stranden finns en svavelkälla där du kan bada i leran. Vi kan sedan klättra till vulkanens mynning, en mycket mildare stigning än Stromboli. Nu slutar semestern, en vecka med vackert naturlandskap och navigering som kommer att förbli inristade i våra minnen

  När ska man åka med båt till Eoliska öarna

En båtsemester på de eoliska öarna: tack vare sin position i norra Sicilien har de eoliska öarna ett medelhavsklimat som gör det möjligt att segla praktiskt taget hela året. Uppenbarligen är vintermånaderna kallare och regnigare, men till exempel mellan januari och mars varierar temperaturen mellan 10 och 15 maximalt. April och maj blir perfekta månader för en segel- eller motorbåtsemester, när maxvärdet börjar överstiga 20 grader, med minskad nederbörd. Sommarmånaderna är exceptionella för soltimmar, även om den genomsnittliga högsta temperaturen inte överstiger 28 grader och lindras av vinden. Kom ihåg att juli och augusti kan vara ganska upptagen med turister. September, oktober är ett vinnande val för att hyra en stadga på de eoliska öarna: rätt balans mellan lugn och varmt till varmt klimat.

  Familjeseglingssemester på de eoliska öarna

En båtsemester på Eoliska öarna är lämplig för hela familjen, även med barn. Du kan hyra en segelbåt med en skeppare eller en bareboat eller en lyxbåt. Klimatet är behagligt fram till oktober, vindar blir sällan starka. De eoliska öarna erbjuder ett mycket annat utbud av öar: från de mer turistiska Lipari, Salina, Vulcano, till det exklusiva Panarea, den ogästvänliga Stromboli, den okontaminerade Filicudi. Säkerhetsaktiviteter kan organiseras för att göra din semester oförglömlig: kajakpaddling, SUP, vattenskoter, vandring, mountainbike, provsmakningar, konst- och arkeologiska resvägar, spel för barn. Familjer är välkomna och har tusen möjligheter till skoj!